Във всяка сесия на Общинския съвет в Бургас можем да чуем

...
Във всяка сесия на Общинския съвет в Бургас можем да чуем
Коментари Харесай

Стоян Грозев и Манол Тодоров: „Радваме се, че хората ни определят като активни общински съветници, решаващи конкретни проблеми“

Във всяка сесия на Общинския съвет в Бургас можем да чуем техни изявления или оферти за въпроси касаещи екология, околна междинна, пътна сигурност, обучение и др

и са едни от най-активните общински съветници в сегашния мандат на локалния парламент. Двамата общо са внесли близо 50 докладни мемоари и питания. Във всяка сесия на Общинския съвет в Бургас можем да чуем техни изявления или оферти за въпроси касаещи екология, околна междинна, пътна сигурност, обучение и други

В последната година на техния мандат потърсихме двамата общински съветници за резюме на свършената от тях работа, както и за бъдещите им политически проекти. От края на предходната година двамата станаха самостоятелни съветници, откакто бяха претенденти за народни представители от листата на коалиция „ Български Възход “.

-Господа, дано първо стартираме с това, че в последна сметка отиваме към нови парламентарни избори, които са 5ти поред и то единствено за две години. Какво очаквате от следващите избори за народни представители?

- Манол Тодоров: Аз не чакам нищо ново, даже в противен случай. Абсолютно ще се резервира разпределението на силите в идващия парламент. Смятам, че огромните партии просто желаят още няколко месеца време, в които да приготвят своите гласоподаватели, че би трябвало да има обединяване и разговор с всички. Видяхме, че няколко месеца всички повтаряха това, само че малко имаха храброст в действителност да го създадат. Единствен Стефан Янев още от месец юли предходната година приказва, че това е наложително и би трябвало да се случи. България към този момент няма да има еднолично ръководство, невероятно е. Колкото по-бързо го разберем толкоз по-добре за всички.

Стоян Грозев: Очаквам да се похарчат едни десетки милиона лв. без това да способства до доста по-различни резултати от резултатите, които имаме все още. Докато огромна част от нашите избраници не се научат да бъдат по-диалогични и дипломатични ще затъваме от ден на ден. Поведението на множеството от тях е като на дете на което са му взели играчката. Нима на болшинството наши сънародници им са приятни всички сътрудници с които работят, не, само че вървят всеки ден на работа и взаимно с тези, които не харесват правят обща работа за просперитета на компанията, тъй като тази компания храни тях и техните фамилии. Същото е и в Народно събрание и до момента в който преди 6 месеца само Български Възход говореше за разговор и обединяване в този момент виждаме, че и другите „ узряват “ и стартират да осъзнават, че това е вярното.

-През миналите 3 години и половина, много хора ви дефинират като едни от най-активните и дейни общински съветници. Доволни ли сте от свършената от вас работа в този мандат?

- Манол Тодоров: Ако би трябвало с една дума да отговоря, тя е да, удовлетворен съм. Мандатът ни беше извънредно сложен в доста сложни години, които апропо не са отминали. Ще припомня на хората, че не дребна част от мандата ни мина под знака на пандемия и онлайн съвещания, а за един общински съвет това е извънредно мъчно. Все отново, макар всички компликации ние сме внесли над 50 докладни и питания в общински съвет. Мисля си, че двамата изпращаме един сполучлив мандат, в който изпълнихме огромна част от предизборната си стратегия. 

- Стоян Грозев: Няма по какъв начин да не ме ласкае мнението на хората следящи локалната политика, сходно мнение изричат и огромна част от нашите съперници в Обс Бургас, всичко това е критерии за нашата работа. Винаги може и повече, постоянно може и по-добре, само че с нулевия опит, който притежавахме с встъпването в мандат 2019-2023 мисля, че се оправяме доста добре. С една част от свършената от нас работа всеки може да се запознае от уеб страницата на общински съвет. 90% от докладните и питанията, които попадат там против нашите имена са плод на наши хрумвания и труд, а огромна част от тях са подписани/подкрепени и от наши сътрудници. Друга част от работата ни остава скрита за всеобщата общност, имаме редица проблеми за които са ни алармирали жители и по които работим със седмици от време на време с месеци, с цел да реализираме удовлетворяващ резултат за жителя, който се е обърнал към нас. Част от целите заложени в програмата са реализирани след диалози с администрацията на община Бургас.

Ето и една част от нещата по, които сме работили, защитавали и сме съумели да убедим сътрудниците да бъдат признати, а всички могат да бъдат проследени през уеб страницата на общински съвет Бургас:
Процедура по правене на цялостен разбор на качеството на атмосферния въздух на територията на гр. Бургас, в това число и определяне структурния състав на ФПЧ. Надграждане на системата за мониторинг на Община Бургас, модернизиране и надграждане на Мобилната станция за КАВ на Община Бургас с нужната инсталация за мониторинг на замърсителите, указани в разбора. Отпускане на финансови средства за построяването на 33 площадки по БДП на територията на всички бургаски учебни заведения, в които учат деца 1 и 2 клас Изготвяне на указател на нежилищните обекти благосъстоятелност на Община Бургас, подлежащи на отдаване чартърен. Унифициране заплащането за синя и зелена зона. Изпратеният СМС за едната зона важи и за другата. Изграждане на Стена на спортната популярност в многофункционална спортна зала „ Арена Бургас “ Създаване на краткотрайна комисия, която да изготви мониторинг за оценка на казуса за ограничение популацията на гларусите в Община Бургас. Изграждане и рехабилитация на пътна инфраструктура във в.з. Бадемите, кв. Черно Море Проектиране и създаване на кръстовище с кръгово придвижване на кръстовището на улиците – бул. „ Тодор Александров “ и ул. „ Спортна “ в гр. Бургас Обособяване на имот за загробване на домашни любимци на територията на община Бургас. Организиране на осведомителна и медийна акция, която да разпространява „ горещите “ телефони на Община Бургас, на които се подават сигнали за нередности, свързани с околната среда на територията на Община Бургас.
А имали проблеми и въпроси от вашата стратегия, които не успяхте да решите в миналия мандат? Все отново участвате в локалното ръководство в доста сложни години – пандемия, война в близка до нас страна, голяма инфлация?

- Манол Тодоров: Разбира се! 4 години не са толкоз доста, с цел да могат да се решат безчет проблеми и въпроси. Има неща, за които даже един мандат не стига, както е нашата концепция за гробището за домашни любимци да вземем за пример. Там има толкоз доста административна работа, която би трябвало да се свърши преди да се стигне до действително създаване на сходен гробищен парк. В последна сметка обаче двамата успяхме да задвижим въпроси, които много години са висящи в Бургас. Ще се повторим, само че в години на пандемия, война и инфлация един общински консултант няма безчет благоприятни условия, посредством които да повлияе на живота на своите съграждани. Все отново проблеми има и постоянно ще има върху какво да работи общинският съвет, изключително в случай че има дейни и дейни съветници. Пожелавам в идващия мандат, те са са колкото се може повече.

- Стоян Грозев: Отминава един не лек мандат. За мен годината на пандемия в която съвещанията на общински съвет Бургас се организираха онлайн е неползотворна година. Както знаете имаше доста проблеми с реализирането естественото протичане на постоянните съвещания и това беше повода Областния шеф да върне януарската сесия през 2022 за наново осъществяване след наш сигнал, който поддържаха и други наши сътрудници. Това е казус, който демонстрира изостреното ни възприятие за правдивост, което не ни разрешава да отминаваме сходни неправди.

Имаме още много и основни неща, като: въвеждане на директно избираеми районни кметове; изследване на опцията за създаване на компостиращи съоръжения в комплексите; разширение на видеонаблюдението във всички комплекси и квартали и даване на опция етажните собствености да се включат към системата за видеонаблюдение; въвеждане на спомагателни курсове на градския превоз в пиковете часове;

- Обмисляли ли сте, ще се кандидатирате ли за общински съветници в идващите локални избори, които са през есента на тази година?

- Манол Тодоров: Естествено, че съм се замислял дали да се кандидатирам отново за тази позиция. Аз съм човек на 39 години и занапред влизам в най-активната си възраст. Все още имам упоритостта и желанието да вземам решение локални проблеми, само че към този миг нямам безапелационен отговор дали ще се кандидатирам и за идващия мандат на общински съвет Бургас. Мисля си, че към момента имам малко време, преди да взема това решение.

- Стоян Грозев: Ние към този момент сме част от Политическа партия „ Български Възход “ и имаме упоритостта тази групировка да покаже запаметяващи се резултати на идния локален избор през есента и да бъде фактор в състава на идващия общински съвет в Бургас.

- Мандатът ви въпреки всичко не мина и без кавги. Преди няколко месеца, откакто се отделихте от ДБГ, Живко Табаков обществено ви изиска оставките като общински съветници. Защо се стигна до там?

- Манол Тодоров: Нямам визия, може би би трябвало да попитате господин Табаков. Той реши обществено да си приказва с нас, само че това е неговият жанр и не го обвинявам, хората ще преценяват дали е вярно или не. Аз избирам да ме съдят по делата и дейностите ми, а не по това, какво съм споделил на някоя конференция. 

- Той също по този начин ви упрекна непосредствено че ще бъдете „ патерица на ГЕРБ “ и няма да изпълнявате предизборната си акция. Как бихте дали отговор на това обвиняване?

- Манол Тодоров: С усмивка! Както споделих ние не сме спрели да изпълняваме точките от нашата стратегия. Дадохме ви и съответни образци. Освен това ще се повторя, че дружно със Стоян Грозев сме единствените съветници от ДБГ, които работиха на всяка сесия за тази стратегия. Така ще бъде и до края на мандата, тъй като в огромната си част тази стратегия е писана от нас, няма по какъв начин да я загърбим, тъй като поради това сме в общински съвет и това желаят хората, които са ни изпратили там!

- Стоян Грозев: Един от правилата от които съм се управлявал в съзнателния си живот е „ вярно и погрешно “. Когато мисля, че обещано предложение е положително за хората то постоянно ще получи моята поддръжка, без значение от коя парламентарна група идва предлагането. Не споделям ревността и ината с който огромна част от политиците ни подхождат при взимане на решения. Всички споделят, че се управляват само от добруването на хората, само че в огромната си част дейностите им демонстрират тъкмо противоположното. Мога и съответен образец да дам от сесия на Обс от преди няколко месеца на която с лека ръка всички, дублирам всички като се изключи мен и сътрудника Манол Тодоров поддържаха едни към 3 милиона лв. да се похарчат от бюджета на Бургас за до финансиране на биогазовата апаратура за което нямаше никаква нужда поради огромната сума планувана за тази апаратура отнесена към потенциала й.

- Много звук се подвигна към нарастването на заплатите на общинските съветници. Наистина ли един консултант работи по 2 часа на месец?

- Манол Тодоров: Ще ви дам няколко обстоятелства: 1. Всеки месец, всеки консултант взе участие най-малко в 3 или 4 комисии и разнообразни публични обсъждания; 2. Всеки месец, всеки общински консултант би трябвало да изчете материалите за съвещанието на общинския съвет, които обикновенно са над 1000 страници; 3. Всеки месец, общинските съветници вземат участие в разнообразни публични събития, срещи и разнообразни мероприятия; 4. Всеки месец ние с Грозев приготвяме докладни мемоари и питания, постоянно за които се постанова да се приготвяме с дни, а от време на време със седмици. Сесията на общинския съвет е единствено дребна част от работата, която прави всеки консултант. Сами може да прецените, какъв брой в действителност е работата на общинския консултант. Ние със Стоян Грозев сами си приготвяме докладните и питанията, тъй че работим много повече от два часа в месеца.

Стоян Грозев: Само ще допълня към казаното от Манол Тодоров, че общински консултант, който мисли да работи по два часа в месеца не би трябвало да получава доверието на хората, с цел да се изявява в качеството си на общински консултант.

- Да се върнем на работата ви в локалния парламент. Остават единствено няколко месеца до края на мандата ви. Какво предвиждате в идващите месеци като докладни мемоари и въпроси, които да поставите в общински съвет?

- Манол Тодоров: Имаме няколко хрумвания, които са много забавни и които са заложени в програмата ни. Те обаче са към момента в развой на изследване и обработка, а когато са подготвени ще срещнем бургаската общност с тях. Мога да кажа, че ще продължим да търсим съответни решения по мощните ни ресори – екология и околна среда, обучение, както и превоз и сигурност.

- Официално към този момент сте част от „ Български Възход “ и заемате две от основните позиции в структурата в Бургас, за какво се припознавате в този план?

- Манол Тодоров: В лицето на Стефан Янев аз видях общественик, който пръв сподели „ би трябвало да се обединим и да стартираме да си приказваме “. Аз постоянно съм бил консенсусен човек и в негово лице виждам същото. Надявам се, този план да е в действителност дълготраен и да бъде началото на нещо друго в българския политически живот.

-„ Български Възход “ беше първата партия през предходната година, която заприказва за разговор и обединяване. Ще търсите ли този разговор и обединени и на локално равнище?

- Манол Тодоров: Разбира се, за мен политиката постоянно е разговор. Ние не сме се събрали да се харесваме, а да решаваме съответни проблеми. Тези проблеми могат да се вземат решение по един единствен метод – с разговор и гледни точки. През миналите три години имахме доста добър разговор с всички сътрудници в общински съвет, уповавам се да продължим да е по този начин. В последна сметка бургазлии за това са ни изпратили тук, с цел да си приказваме и да решаваме проблеми.

- Стоян Грозев: Необходима ни е качествена дипломация в интернационален проект, тъй като напоследък там се усеща голяма пробойна, както и непрекъснат разговор сред представителите на парламентарно показаните обединения. Обединението прави силата.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР